Tavaszi immunrendszer felpörgetés

/ április 15, 2018/ Egészség/ 0 comments

Bár az igazán komoly hidegeket hátunk mögött tudhatjuk, mindenki tapasztalhatta saját bőrén a tavaszi időjárás szervezetünkre gyakorolt megterhelő hatásait. Testünk ebben az időszakban rendszeres hőmérsékletváltozásnak van kitéve, amely növeli a megbetegedés esélyét. A következőkben néhány tippet osztunk meg olvasóinkkal, melyek segítségével erősíthetjük immunrendszerünket és elkerülhetjük a tavaszi gyengélkedést.

A napozás csodákra képes

Ha egészség és immunrendszer a téma, A C-vitamin mellett gyakorlatilag lehetetlen nem belefutni a D-vitamin fontosságát hangoztató cikkekbe. De egészen pontosan miért is van rá szükségünk?

Az immunrendszer korokozók és vírusok elleni erőteljes reakciója teszi lehetővé az emberi szervezet számára, hogy felülkerekedjen a különböző betegségeken és gyulladásokon. Ahhoz azonban, hogy a védekező-mechanizmus ne reagáljon túl minden esetben, egy egészséges egyensúlyra van szükség. Itt jön képbe a D-vitamin.

A javasolt mennyiség kortól függ, általánosságban viszont elmondható, hogy a 19 és 70 év közöttieknél ez 600 IU (International Unit) naponta, a 71 év felettieknek pedig 800. Ezeket a mennyiségeket az emberek többsége képes begyűjteni egy átlagos napon, azok számára viszont, akik természetes fényben kevésbé gazdag környezetben töltik idejük nagy részét, szükséges a hiányzó vitaminmennyiség mesterséges pótlása. Érdemes háziorvosunkkal konzultálni az életstílusunkhoz illő mennyiség meghatározásáért.

Hanyagoljuk a cukrot

A finomított cukrok sosem voltak pozitív hatással egészségünkre, de vajon azt tudtuk-e, hogy a szervezet védekezőképességét is rombolja? A Sun Warrior magazin szerint a cukrok növelik a gyulladások kialakulásának lehetőségét, valamint erőteljesen károsítják a sejteket, amely akár az immunrendszer teljes pusztulásához is vezethet. Ha menthetetlenül édesszájúak vagyunk, válasszunk természetes cukrot tartalmazó élelmiszereket, melyek kiegyensúlyozott tápértékkel bírnak.

Rendet az étrendben

Mint bármilyen gépezetnek, immunrendszerünknek is minőségi üzemanyagra van szüksége az optimális működéshez. Ízfokozók hanyagolásával, valós tápanyagértékkel bíró ételeket fogyasztva drasztikus mértékben tudjuk növelni immunrendszerünk működőképességét.
A tavasz életünk számos területét tekintve tökéletes időszak a tiszta lappal való induláshoz. Tegyük hát az egészséges táplálkozást is mindennapjaink részévé számos szezonális zöldség és gyümölcs felhasználásával (spenót, eper, stb.). Ennek fontosságáról a Clean eating Magyarország kiváló cikkében bővebben is olvashatunk.

Probiotikumok

Immunrendszerünk körülbelül 80 százaléka az emésztőrendszerünkért felelős, így tehát nem érhet minket meglepetésként, hogy az egészséges emésztés az erős védelmi rendszer kulcsa. Megfelelő, háziorvosunkkal egyeztetett típusú probiotikumok napi szintű bevitelével szintén sokat segíthetünk természetes ellenálló képességünk növelésében.

Rendszeres testmozgás

A rendszeres sport növeli állóképességünket, csökkenti vérnyomásunkat, segíti helyes testsúlyunk megőrzését és mindennek eredményeképpen sokkalta ellenállóbbá teszi szervezetünket a betegségek és fertőzések ellen.
Használjuk hát ki a jó időt, sétáljunk, kocogjunk, kiránduljunk, vagy töltsünk el heti minimum 2,5 órát a közeli konditeremben!

A stressz oldása kulcsfontosságú

A hétköznapokban felgyülemlő stressz nem csak mentális egészségünket befolyásolja negatívan, hanem fizikumunkra is degradáló hatással van. Az APA (American Psychological Association kutatása szerint a folyamatosan stressz alatt álló emberek immunrendszere számottevően gyengül, és a betegségek ellen védekező sejtek száma is lényegesen csökken. A stressz oldás tehát testi-lelki szempontból egyaránt fontos. Keressünk hát olyan eszközöket, melyek hatékonyan oldják a bennünk hordozott stresszt. A változatos hobbik kiváló ellenszernek bizonyulhatnak, akárcsak a módszeresen beiktatott wellness hétvégék.

Minőségi alvás

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkül szervezetünk képtelen regenerálódni és feltöltődni az újabb kihívások leküzdésére. Ehhez egy felnőtt embernek körülbelül 7-8 órányi, kiadós alvásra van szüksége napi szinten. Egyesek jó ötletnek tartják a hiányzó mennyiséget napközbeni szundításokkal pótolni, ám hosszútávon csak tetőzzük a problémát az ilyesfajta mesterkedéssel

A Női Portál cikke segítségével meggyőződhetünk róla, hogy hálószobánk valóban egy pihentető környezetet biztosít számunkra.

Folyadékbevitel

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a kellő mennyiségű folyadék bevitele. Ahhoz, hogy szervezetünk a megfelelő mennyiségű vitaminokat és tápanyagokat eljuttassa minden porcikánkba, jelentős mennyiségű folyadékra van szüksége. Átlagosan 8 pohárnyi vizet javasolt inni, a pontos szám egyénenként viszont eltérhet.

Káros szokások elhagyása

A cigarettafüsttel belélegzett vegyi anyagok csökkentik a szervezet ellenálló képességét, hosszútávon közel védtelenné teszi a betegségekkel szemben. Az egészséges életmóddal nem összeegyeztethető a rendszeres dohányzás, így szokjunk le róla minél hamarabb.

Akárcsak a füst, az alkohol is fokozottan romboló hatással bír szervezetünkre. Persze napi egy pohár vörösbor nem fog problémát okozni, a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás határozottan ellenjavallott.

Ne habozzunk, kezdjünk el mától figyelni a fenti 9 pont teljesülésére, és kerüljük el a kellemetlen tavaszi betegeskedést!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*