15 környezettudatos lépés a mindennapokban

/ január 17, 2018/ Zöld Hírek/ 0 comments

A közhiedelmekkel ellentétben a zöldebbé váláshoz és a környezettudatos gyakorlatok elsajátításához nem kell egy csapásra megváltoztatnunk életünket. Mint életünk bármely területén, a fejlődés apró, ám határozott lépésekre épül. Ha már régóta kacérkodunk a környezettudatosabb életvitellel, a következő 15 tipp kiváló támpontod fog biztosítani a kezdéshez.

Tudatos fogyasztási szokások

Kezdhetjük rögtön azzal, hogy a rendelkezésünkre álló erőforrásokat hatékonyabban alkalmazzuk mindennapi életünkben. Nem mindegy, hogyan fűtűnk, milyen utazási módot választunk, mennyi vizet használunk el naponta, illetve mely gyártású termékek mellett tesszük le voksunkat bevásárláskor. Egy kis odafigyeléssel óriási különbséget tehetünk.

Mértékletesség gyakorlása

Mindennek az alapja, hogy tisztában legyünk egy nagyon fontos alaptétellel: a természetes erőforrások bizony csak limitáltan állnak rendelkezésünkre. A mértékletesség nevében figyeljünk az olyan apróságokra, mint hogy ne égessük a villanyt az üres szobában, de kicsit nagyobban gondolkodva házunk/lakásunk tervezésekor megteremthetjük az alternatív energiaforrások használatának alapjait is.

Faültetés

Az élővilág túlélésének kulcsfigurái a fák. Olyan létfontosságú dolgokért felelnek, mint az oxigén, gyümölcsök, tiszta levegő, talaj erózió megelőzése, vagy éppen menedék biztosítása az állatok számára. Ha ez nem lenne elég, egy dús koronájú fákkal átölelt, árnyékos terepen például lényegesen spórolhatunk az energiafogyasztásunkon a nyári kánikulában. Ültessünk hát fákat otthonunk környékén, akár dolgozzunk össze helyi zöld mozgalmakkal is a hatékonyabb eredmény elérésének érdekében.

Vízspórolás

Óvatosan kell bánnunk a víz tartalékainkkal, hiszen egyrészt limitált mennyiség áll rendelkezésünkre, másrészt jelentős energiára felhasználására van szükség, hogy az egyes folyókból és tavakból eljuttassuk őket lakóhelyünkhöz. Hogy csak néhány egyszerű módot említsünk: rövidebb zuhanyok, csepegő csövek azonnali javítása, fogmosás közben elzárt csapot, újrahasznosítás, gyep öntözéséhez esővíz gyűjtése.

Utazás

Egy kis odafigyeléssel ugyancsak jelentősen spórolhatunk vezetés és repülés terén is. Útvonalak választásakor törekedjünk olyan útvonalak választására, amelyek üzemanyag fogyasztás szempontjából is hatékonyak, ha egy mód van rá, csökkentsük felesleges utazásaink számát, a rövidebb távokat pedig tegyük meg kerékpárral, vagy gyalog. A fenti szempontok alapján a tömegközlekedés is kiváló megoldás lehet.

Fosszilis energia spórolása vásárláskor

Ha egy mód van rá, vásárláskor is törekedjünk az olyan fogyasztási cikkek választására, amelyek előállítása nem fosszilis energiaforrások felhasználásával történt.

Bio termékek választása

Szénlábnyomunk csökkentésére egyszerű módszer a helyi termesztésű termékek vásárlása és fogyasztása. Ha ezeket részesítjük előnyben a távolról behozott társaikkal szemben, egyszerre támogatjuk a helyi farmokat és gazdaságot. Ha már itt tartunk, magunk is termeszthetünk a kertben gyümölcsöket és zöldségeket az önellátóság jegyében.

Vegyszerek hanyagolása

A megfelelően elővigyázatos eldobás nélkül az olyan kémiai vegyszerek, mint festék, olaj, ammónia földre és a levegőre egyaránt szennyezőek. Ne felejtsük el, ilyenkor az emberi, növényi és állati szervezetre káros hulladék keletkezik. Kezdésképpen vásárláskor törekedjünk hát természetes anyagokból készült tisztítószerek vásárlására.

Komposztálás

A komposztálás egy végtelenül egyszerű megoldás, melynek segítségével a szerves konyhai maradékot földi tápanyaggá alakíthatjuk, amely házi termesztésű zöldségeinknek és gyümölcseiknek termékeny talajt biztosít. Az ilyenfajta újrahasznosítással jelentősen csökkenthetjük a házunkból kikerülő szemét mennyiségét, ezáltal a lég- és talajszennyezést.

Újrahasznosítás

Az újrahasznosítás szellemében ne csak arra törekedjünk, hogy vásárláskor újrahasznosított alapanyagokból készített termékeket vásároljunk, hanem lakásunkból kikerülő szemetünket is gyűjtsük szelektíven, hogy támogassuk az újrahasznosítás fantasztikus körforgását.

Újrahasznosított termékek

Ha vásárolni megyünk, – mint már említettük -, igyekezzünk újrahasznosított alapanyagokból készült termékeket választani. Ezeket általában elég egyszerű megtalálni, hiszen a csomagoláson a gyártó és forgalmazó egyaránt feltünteti ezt az információt.

Egyesületben az erő

Bizony meglepődnénk, ha tudnánk, pontosan hány környezetvédő egyesület működik környékünkön. Egy gyors google keresés sokat segíthet. Ne habozz, csatlakozz!

Szemetelés stop

Sajnos az egyik leggyakoribb utcán előforduló dolog bizony-bizony az elhajított szemét. Minden környezetvédőben felmegy a pumpa, ha valakit meglát szemetelni, ezért aztán – amellett, hogy mi semmi esetre se tegyük – ha valakit tetten érünk, ne legyünk rest felhívni figyelmüket felelőtlenségükre.

Állatok élőhelyének védelme

Az emberi tevékenységek számos faj kihalásához vezettek. Védjük hát minden olyan területet – partok, erdők, stb.-, amely a Föld élőlényeinek természetes élőhelye. Csatlakozzunk a témával foglalkozó egyesületekhez!

Oktasd társaidat

Óriási segítség, ha a környezetedben élők figyelmét felhívjuk a fent olvasottakra. Törekedjünk rá, hogy a jövő nemzedéke a lehető legtöbbet tegye a természet védelméért!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*