Karácsonyi környezettudatosság – a csomagolópapír dilemma

/ december 3, 2017/ Zöld Hírek/ 0 comments

Bár kevés ünnepi hangulatot árasztóbb dolog van a karácsonyfa alatt sorakozó, gondosan becsomagolt ajándékok halmazánál, környezettudatos énünknek picit fáj az a rengeteg elpazarolt papír. Az ünnepi varázsban egy kis odafigyeléssel javíthatunk a helyzeten.

A The Environment Report cikke alapján a hálaadási és karácsonyi időszakban körülbelül 6 millió tonnányi extra szemetet termelnek Amerikában, ez pedig bőven elég, hogy a „Use Less Stuff Report (használj kevesebb cuccot jelentés) főszerkesztője, Bob Lilienfeld mellett a környezetvédő lelkületűek gyomorideget kapjanak. Cseppet radikálisan hangzik, ám Bob szerint az legjobb megoldás, hogy egyszerűen nem csomagolunk be semmilyen ajándékot.

„Ha belegondolunk, az ajándékok becsomagolása egy teljes mértékben elhanyagolható dolog lenne, hiszen nulla funkcionális értékkel rendelkezik”. Körülbelül egy percig hasznos, aztán már tépjük és dobjuk is ki a kukába az egészet. Környezetvédelmi szempontból kész merénylet.”

Az EPA (Environmental Protection Agency) adatai szerint egy átlagember éves szinten akár egy kilónyi csomagolópapírt is elhasznál, és ennek nagy részét bizony az ünnepi szezonban.

„Már ha csak a felére tudnánk ezt csökkente, egy óriási győzelem lenne. Gondoljunk csak bele, hány milliónyi kilóról beszélhetünk az egész Földre kivetítve. És az a rengeteg fa…Atyaég.”

Szó se róla, gyönyörű és az ajándékokat is elrejti a kíváncsiskodó szemek elől…ideig-óráig, és maga a csomagolás is képes igazi ünnepi hangulatba hozni minket.

A híres etikett tanácsadó, Emily Post lánya, Lizzie Post úgy nyilatkozott, a csomagolópapír az ünnepi dekoráció szerves része.

„Valljuk be, elég igénytelenül jönne le, ha a boltban vásárolt ajándékokat mindenféle körítés nélkül adnánk át, nem csoda hát, hogy tradíciója van a csomagolásnak.” – vélekedik Lizzie.

„A csomagolás hagyománya körülbelül a papír feltalálása óta velünk van, szóval elég óriási Pál fordulást jelentene, hogy egyik napról a másikra megszabaduljunk tőle. Nem csak szép, de törődést is sugall a szépen becsomagolt ajándék.”

Ha nem kellene kibontanunk az ajándékunkat, valamiféle hiányérzet lépne fel, hiszen ez is a folyamat szerves része, azonban számos, kreatív módja van, hogy a hagyomány környezetkárosító hatásait csökkentsük: Csomagolhatunk szövet anyagokba, használt csomagolópapírokba, vagy éppen újrahasznosított papírból készült csomagolóanyagokba.

Hogy milyen nehéz lenne kigyomlálni ezt a szokást, más sem mutatja jobban, mint a The Envirionment Report cikkében olvasható, vásárlókkal folytatott rövid beszélgetések:

Vásárló #1: „el sem tudom képzelni, hogy egyszer azt mondjuk, ez pazarlás kategória, és többet nem csomagolunk be semmit. A Karácsony nem is lenne Karácsony.”

Vásárló #2: „Miért akarnánk elrontani egy karácsonyi tradíciót? Nem mintha nem lenne elég bűntudatunk az egész eltúlzott ünnepi vásárlási láz miatt, most még a csomagolópapíron is aggódjak? Nem, köszönöm, de ezt inkább kihagynám.”

Természetesen egy kis odafigyeléssel már az idei szezonban elindulhatunk a helyes, környezetkímélő irányba. Koncentráljunk az egyszerű feladatra: szemeteljünk kevesebbet!

Nézünk körül a lakásban, a sufniban, a padláson, és használjunk olyan csomagoló anyagokat, amik már eleve rendelkezésre állnak. Egyébként számos gyártó kifejezetten karácsonyi csomagolásokkal is forgalmazza termékeit az ünnepi időszakban, érdemes lehet az ilyen termékek közül választanunk.

Ha mégis a házi megoldás mellett döntünk, nyugodjunk meg, senki sem fog megsértődni egy kreatív csomagoláson, és bizony környezetünk is meghálálja.

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*