Napenergia jelentés

/ július 19, 2017/ Zöld Hírek/ 0 comments

A tavaly év végéig kiépített 306 gigawatt napenergia-kapacitás a világ villamosenergia-termelésének mintegy 2 százalékát adta, ám a SolarPower Europe előrejelzései szerint 2021-ig ez a szám akár meg is triplázódhat. A hazai napelemes rendszerek telepítésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégeket összefogó szakmai szervezet (MANAP Iparági Egyesület) elmondása szerint továbbra is csak néhány ország fog számottevő kapacitásokat kiépíteni.

A szélenergia újonnan telepített kapacitásait először megelőzve, 2016-ban 50 százalékos növekedést ért el a napenergia-kapacitások építése világszerte – olvashattuk a SolarPower Europe éves jelentésében.

Kína belehúzott, jöhet India

Nem meglepő, hogy a globális fejlesztések 45%-át Kína hajtotta végre, ennek köszönhetően pedig a világ napenergia-kapacitásainak csaknem negyede ázsiai országokban működik jelenleg. Ezeknek a kapacitásoknak egyébként 2007 és 2015 között jelentős része Európában összpontosult eddig. Előrejelzések szerint Kína, India, Japán és az Egyesült Államok lesznek a világ vezető napenergia-termelői 2021-re.

A Lazard Capital amerikai befektetési bank jelentései szerint 2016-ban a közmű méretű naperőművekkel termelt villamos energia olcsóbban került előállításra, mintha azokat szén- és atomerőművekben termelték volna.

Mivel azonban a kormányzati stratégiák jelentős mértékben befolyásolják a szektorba áramló tőke mértékét, amely tavaly 23%-kal volta alacsonyabb a 2015-ös értéknél.

Hogy várhatóan ki fog a legnagyobbat ugrani a fejlesztések terén? Mivel Japánban a szén- és atomerőművek fejlesztésének irányába tartanak az állami beruházások, és Nagy-Britanniában is hasonlóképpen fest a helyzet, India jelentős növekedésnek indulhat a területet illetően.

A hazai piac szereplői visszafogottan optimisták, nem csupán az uniós támogatásoktól, vagy a technológia árának csökkenésétől várják a fejlődést, hanem a szabályozási környezet stabilitásától is.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*